Cambodja
Op zondag 1 augustus hebben we de bus naar Cambodja gepakt. We vertrokken met onweer en regen, dus het was echt tijd om te gaan. Na ongeveer 2 uurtjes rijden kwamen we aan bij de grens. Zonder problemen Vietnam uit en Cambodja in. Zodra we in Cambodja verder gingen met de bus veranderde het landschap voor ons gevoel meteen in een stuk tropischer maar ook armer landschap. Overal gifgroene rijstvelden met daartussen houten paalhuizen en mensen op straat, prachtig. De resterende 4 uur naar Phnom Penh vlogen dan ook voorbij.
De volgende dag hebben we ons wat meer verdiept in de afschuwelijk historie die zich hier ongeveer 35 jaar geleden heeft afgespeeld:
'Op 17 april 1975 trokken de Rode Khmer de Cambodjaanse hoofdstad Phnom-Penh binnen. Pol Pot werd leider van Cambodja, dat werd omgedoopt tot Democratisch Kampuchea. Hij wilde een communistische, zelfvoorziende samenleving oprichten en hij deed dit op bloedige wijze. Steden moesten verdwijnen en iedereen moest boer worden. Geld, onderwijs, godsdienst en privébezit werden afgeschaft. Huwelijken werden voortaan gearrangeerd, en kinderen werden gescheiden van hun ouders. Personen die niet meewerkten werden omgebracht. De elite, intellectuelen en academici moesten worden ´heropgevoed´ in kampen. Hier voerden gehersenspoelde kampbewaarders een schrikbewind.'
Eerst zijn we naar het Tuol Sleng museum gegaan. Voor 1975 was dit een school, maar werd gedurende het regime van Pol Pot gebruikt als gevangenis. Beter bekend als de S-21 (Security Prison 21). Ongeveer 17.000 gevangenen hebben hier vastgezeten en slechts 7 hebben de bevrijding op 7 januari 1979 overleefd. Je kunt bijna alle ‘lokalen' van de gevangenis bekijken, hier zie je de martelwerktuigen die gebruikt werden, de hokjes waar ze in moesten leven en overal zijn afschuwelijke foto's te zien. Foto's van martelingen, maar ook van alle gevangenen die hier hebben gezeten. Er werd namelijk van iedereen een foto genomen voor in het bestand. Echt zo bizar om naar al die vele gezichten te kijken, jong, oud, man, vrouw en te weten dat ze allemaal vermoord zijn. In andere lokalen kun je verhalen lezen van mensen die als bewaker in S-21 gewerkt hebben, dat ze voornamelijk geen keus hadden omdat ze anders vermoord zouden worden. Het was echt heel indrukwekkend. Na de gevangenis zijn we doorgereden naar de Killing Fields, hier zijn de meeste gevangenen van S-21 geëxecuteerd. Bij binnenkomst staat er een hele hoge stupa met daarin allemaal schedels die uit de massagraven zijn gehaald. Verder zie je de kuilen waar de lijken zijn opgegraven en overal liggen nog kledingresten. Wat we allebei echt zo bizar vonden was dat er op een bordje bij een boom stond dat dat de boom was waar baby's tegen werden doodgeslagen. Er werden namelijk zo weinig mogelijk kogels gebruikt, omdat dit zonde was. Al met al echt heel indrukwekkend en bizar.
Dinsdag hebben we de tijd genomen om de stad te gaan bekijken. We zijn onder andere naar het Nationaal museum en het Royal Palace geweest. 's Avonds kwamen we langs een bord waar ‘ Day Menu: Chickensate with fries & Salad en Broodje Kroket' op stond, meteen gaan zitten en het restaurantje werd inderdaad gerund door een Nederlandse eigenaar. We hebben allebei de kipsate genomen, zooo lekker haha!!
Woensdag hebben we de bus genomen naar Siem Reap, waar we na 5 uurtjes rijden aankwamen. Een gezellig stadje met veel restaurantjes en markten, maar waar Siem Reap om bekend staat zijn de ‘Temples of Angkor'. De volgende dag een tuktuk gehuurd en een 3-daagse pas voor de tempels genomen, aangezien het zo ontzettend groot is. We hebben de eerste dag meteen de bekendste tempel ‘Angkor Wat' bezichtigd. Dit is het grootste religieuze gebouw ter wereld, het nationale symbool van de Khmer, het epicentrum van hun civilisatie en de bron van nationale trots (aldus de Lonely Planet). Het is dan ook prachtig om te zien. De tweede dag zijn we met de fiets gegaan en hebben we ongeveer 50 km gefietst. We moeten toegeven dat we onderweg een paar tempels hebben overgeslagen, want laten we eerlijk zijn na 10 tempels heb je het wel gezien. Toch hebben we de derde dag ook nog vol gemaakt en zijn we (gelukkig weer met de tuktuk) naar een tempel 40 km van Siem Reap geweest. De tuktuk-rit alleen was het al waard, heerlijk naar de mensen en de omgeving kijken.
Zondag hadden we een relaxdagje bij het zwembad gepland, maar helaas was het bewolkt en regende het zo nu en dan.
Maandag 9 augustus hebben we weer de bus genomen, dit keer naar Bangkok, Thailand. Om 7.15 uur (dus om 8 uur) werden we opgehaald met de bus, na om het half uur een plaspauze te hebben gehad kwamen we eindelijk aan bij de grens. Cambodja uit was zo gebeurd, maar we hebben meer dan een uur moeten wachten voor een stempeltje van Thailand. Om 13 uur konden we dan eindelijk verder met een kleiner mini busje, tenminste dat dachten we, want na 5 minuten rijden hadden we weer een pauze. Alle tassen weer uit de bus en na een uur alle tassen weer in dezelfde bus en eindelijk op weg naar Bangkok. Er valt niks aan te snappen en helaas is er ook niks aan te doen. Om 18.30 uur in plaats van 15.30 uur dan eindelijk in Bangkok!! We hadden een heel schattige kamer van 2 verdiepingen midden in de backpackerswijk en nog schattiger was het stel die het hotel runde.
In Bangkok hebben we voornamelijk heerlijk van de straat gegeten, alle duizenden kraampjes en winkeltjes bekeken, gerelaxed op terrasjes en natuurlijk ook de rest van de stad bekeken.
Vandaag (donderdag 12 augustus) zijn we aangekomen in Kanchanaburi. Hier zullen we ons de komende dagen gaan vermaken met watervallen en de historie van de dodenspoorlijn, maar hierover meer in ons volgende verhaal....
Hallootje!
Al een tijdje geen reactie meer van ons!
Dit vanwege het feit dat wij er ook even een maandje tussenuit geweest zijn! (Leve de schoolvakanties!)Voor ons geen wereldreis maar een europees reisje!
Zodoende hadden we dus weer aardig wat te lezen bij terugkomst! Wederom erg leuk om te lezen en vooral de foto's waren erg leuk om te zien deze keer!
Liefs Bas en Liselore
Aaaahhhhh! Smullen weer van jullie verhaal! Wat een indrukken hebben jullie opgedaan.. Heftig, indrukwekkend, maar ook weer hele mooie dingen! En wat een verrassing toen er van de week een kaartje op de mat lag!!!! :) Echt super lief! (en die van Freek ook, vet goed chickie!) Nou lieverds, nu lekker genieten en relaxen op de witte strandjes in Thailand!
Liefs en een onwijs dikke kus!
Soof
Hai lieve wereldreizigers!
Leuk om weer wat van jullie avonturen te mogen genieten! Cambodja is dus een erg indrukwekkende reis geweest? Mijn broer is daar toen ook geweest, had inderdaad ook veel indruk gemaakt. Nu Thailand, gaaf hoor!
Anne en ik zijn net terug van nog een paar dagen naar Oostende. Aangezien we de vakantie begin juni al op vakantie waren geweest vonden we 't nog wel even lekker om er een paar dagen tussenuit te gaan. Lekker genoten van Oostende, Brugge en Blankeberge.
Voor jullie wederom één hele belangrijke boodschap:
Geniet!!
Dikke kus, Ank
Hey lieverds!!
Wat maken jullie veel mee zeg! Wat een schokkende verhalen over de gevangenis en killing fields, lijkt me wel bizar om dat te zien!
Thanx voor jullie lieve kaartje, echt leuk! Ik zou echt zo op je aanbod in gaan...ik zou vanaaf nog in het vliegtuig zitten haha maar ruud niet denk!
Heb je ons reisverslag(je) ;) gemaild!
Heel veel plezier is thailand!!!
Dikke kus van ons
weer een heerlijk "leesbaar" verslag!
wel verschrikkelijk wat zich daar toen in cambodja heeft afgespeeld. ik weet daar eigenlijk maar weinig over.
wel heel bijzonder voor jullie om daar te zijn. zo ook in vietnam. moet toch heel indrukwekkend zijn.
nu lekker ontspannen in thailand. lekker eten, lekkere
massages en lekker genieten!!!
dikke knuffel van mij
Hai moppie!
Goed om te lezen dat jullie het nog steeds gezellig hebben samen! Wat een heftige geschiedenis van Cambodja. Er over horen tijdens de geschiedenisles is al erg, maar daar echt rondlopen en alles zien en voelen lijkt me ontzettend verdrietig....
Gelukkig niet alleen maar kommer en kwel maar ook mooie tempels en natuur, jullie zullen wel genieten!
dikke knuffel!! xxxx
Tjonge
Heftig hoor om het verslag uit Campodja te lezen en dan ook nog de bijbehorende foto's.
Gelukkig ook andere mooie dingen, ik vind de foto's van de mensen daar altijd zo geweldig.
Geniet van Thailand en we wachten met spanning op jullie volgende verslag.
Liefs van ons.
Kees en Sandra
Lieverds!!
Super heftig he!! En die foto's...
Maar ook wederom hele mooie dingen kunnen zien en beleven!! Geniet lekker lieve schatten!! Bijzonder!!
Lieve dikke knuffel!!
Bedankt voor jullie kaart!!!!!!!!
Leuk nu hangt er iets uit Campodja in de keuken.
De post doet er 12 dagen over.
Geniet van jullie reis!!!!!!!!!
Kees en Sandra
Hallo, nepcombodjanen, genoten van jullie verhaal, wel erg om opnieuw met deze vreselijke feiten te worden geconfronteerd,ik was het eigenlijk al weer vergeten. Bedankt voor jullie kaart.Het was de eerste paar dagen nadat Duschi opgehaald was best wel stil in huis. Maar ben niet direct naar het asiel gerend, hoor!Je hebt misschien wel gehoord van mijn plannen.Ben druk bezig met allerlei informatie te verzamelen op internet. Valt nog niet mee.Ga nog even naar de foto's kijken. Liefs,Lianne